5 tips voor het gebruik van AI samen met je ATS!

Er gaat geen dag voorbij of je krijgt wel een krantenkop voorgeschoteld over de mogelijkheden en angsten rond ChatGPT. Wie nieuwsgierig maar enkel “snel snel” eens een test doet, zal bedrogen uitkomen. Maar wie inziet hoe je met slimme vragen en clevere prompts het beste uit de tool kan halen, zal snel fan zijn. Welke mogelijkheden heb je om dit naast of in combo met je ATS als EasyToRecruit te gebruiken? We geven in deze blog enkele tips, en vullen die  telkens aan met een concreet voorbeeld. Probeer het zeker ook zelf!

1/ Creëer, analyseer en optimaliseer je vacatureteksten

Heb je het moeilijk om alweer een nieuwe aantrekkelijke vacaturetekst op te maken? Gebruik dan een van je bestaande templates en voer die aan de chatbot. Geef hierbij duidelijke instructies over doelgroep, kanaal, tone of voice, … en sta versteld wat je terugkrijgt. Ook al is het eerste antwoord nog niet super, dring aan en stel meer vragen. Geef meer info en feedback en het resultaat zal verbeteren! Gebruik dit echter ook om bestaande teksten te verfijnen: geef de correcte instructies mee en laat vacatureteksten analyseren op basis van taalgebruik, inclusiviteit en effectiviteit, en laat de bot suggesties doen voor verbeteringen zodat je teksten een groter aantal potentiële kandidaten aanspreken. Of gebruik de kennis van de bot om suggesties te krijgen op basis van functietitel en branche, en deel je eigen employer values mee in je vraagstemming, en vul je teksten zo aan met relevante vaardigheden, verantwoordelijkheden en kwalificaties.

Voorbeeld:

Wij zijn een supraregionaal ziekenhuis in de Belgische stad Kortrijk. Geef mij voor de vacature van een psychiatrisch verpleegkundige voor ons mobiele equipe een wervende vacatureomschrijving die vooral schoolverlaters kan aantrekken in 1 paragraaf. Benadruk de groeikansen in de vacature en de in-house opleiding die we bieden.

Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een dynamische start van je carrière? Kom dan werken als Psychiatrisch Verpleegkundige voor ons Mobiele Equipe in Kortrijk! In deze rol krijg je de unieke kans om te groeien en jezelf te ontwikkelen, terwijl je een verschil maakt in het leven van psychiatrische patiënten. Je zult werken in verschillende omgevingen, ondersteund door een ervaren team, en genieten van in-house opleidingen en begeleiding. Naast aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een stimulerende werkomgeving, bieden we jou de mogelijkheid om je te onderscheiden als een competente en gekwalificeerde professional.  Solliciteer vandaag nog en bouw samen met ons aan een betere toekomst in de psychiatrische zorg!

2/ Suggereren van job marketingkanalen

Heb je eenmaal je basistekst klaar, dan wil je die natuurlijk zo makkelijk mogelijk zo breed mogelijk verspreiden. Maar vaak kosten die jobpublicatiekanalen veel geld per posting. Je kan daarom de chatbot gebruiken om suggesties te vragen rond waar je best kan posten. Geef een omschrijving in van bvb. sector en locatie, specifieke expertise, en je zal versteld staan van de kanalen die je aangebracht zal krijgen. Gebruik hierbij de bot ook voor het zoekmachinevriendelijk(er) maken van teksten. Je kan de bot immers, afgestemd op het kanaal, een gepaste SEO-titel laten bedenken en een meta-beschrijving genereren die de inhoud van jouw vacature goed samenvatten voor gebruik op sociale media of voor specifieke doelgroepen.

Voorbeeld:

Wij zijn een internationale groep actief in verschillende disciplines: water, energie, mobiliteit, restauratie, bouwkunde en speciale bouwtechnieken. Wij zoeken een landmeter voor deze vacature (link XYZ). Geef mij een suggestie van 3 nichekanalen waarop ik deze vacature kan posten en genereer mij een korte Twitterbare vacaturetekst.

Voor uw vacature als landmeter voor uw internationale groep, zijn hier drie suggesties van nichekanalen waarop u deze kunt posten:

 1. GeoJobs: Dit is een gespecialiseerd jobboard voor professionals op het gebied van geografische informatiesystemen (GIS), landmeetkunde en geospatiale technologieën. Het is een gerichte gemeenschap van experts die geïnteresseerd zijn in uw vacature.
 2. Engineering Jobs Worldwide: Dit platform richt zich op ingenieurs en technische professionals over de hele wereld. Hier kunt u de vacature plaatsen en de aandacht trekken van landmeters met ervaring in verschillende disciplines.
 3. LinkedIn-groepen voor landmeters: LinkedIn heeft verschillende groepen gericht op landmeetkunde en geotechniek. Door uw vacature in deze groepen te plaatsen, bereikt u professionals met specifieke interesse en expertise op dit gebied.

Twitterbare vacaturetekst:

“Internationale groep zoekt landmeter voor uitdagende projecten in water, energie, mobiliteit, restauratie, bouwkunde en speciale bouwtechnieken. Ben jij een nauwkeurige en gedreven professional? Sluit je aan bij ons team! Bekijk de vacature: [link] #landmeter #vacature”

3/ Concurrentieanalyse

ChatGPT kan je helpen bij het analyseren van bestaande gegevens over concurrenten en het identificeren van trends en inzichten. Laat de chatbot los op bestaande vacatureteksten van concurrerende bedrijven en laat die analyseren om inzicht te krijgen in de vaardigheden, ervaringen en kwalificaties die zij zoeken. Dit helpt u bij het afstemmen van uw eigen vacatureteksten om competitiever te zijn op de arbeidsmarkt. Je kan ook nagaan wat het gebruik van sociale media, netwerkevenementen, en referralprogramma’s is bij collega’s, en jouw aanpak hierop afstemmen. Let wel op: het model werkt op trainingsdata die (momenteel) loopt tot september 2021, maar deze trainingsdata zal in de toekomst nog aanzienlijk uitgebreid worden.

Geef mij 3 portals waar ik mijn job in de logistiek kan posten. Geef mij daarbij een overzicht van 3 grotere Belgische bedrijven in de logistiek en beschrijf hoe zij hun vacatures typisch verspreiden.

Hier zijn drie portals specifiek voor de logistiek waar je een job kunt posten:

 1. Logistics.jobs: Logistics.jobs is een gespecialiseerde jobportal die zich richt op vacatures binnen de logistieke sector. Het platform is bedoeld om werkgevers en kandidaten in de logistieke industrie met elkaar te verbinden. Je kunt je job in de logistiek op dit platform posten om gericht logistieke professionals te bereiken.
 2. Transport-Logistics.be: Transport-Logistics.be is een Belgisch online platform dat zich toelegt op de transport- en logistieke sector. Het biedt een speciale rubriek voor jobaanbiedingen, waar werkgevers hun logistieke vacatures kunnen plaatsen. Het platform is populair bij professionals en werkzoekenden in de logistieke sector.
 3. TL Hub: TL Hub is een toonaangevend Europees platform voor logistiek en supply chain. Het verbindt logistieke bedrijven met gekwalificeerde kandidaten. Werkgevers kunnen hun vacatures in de logistiek op TL Hub plaatsen om de aandacht te trekken van ervaren logistieke professionals.

Hier zijn drie Belgische bedrijven in de logistiek en hoe zij typisch hun vacatures verspreiden:

 1. H. Essers: H. Essers is een Belgisch logistiek bedrijf met internationale activiteiten. Ze hebben hun eigen carrièrepagina op de bedrijfswebsite waar ze hun vacatures plaatsen. Ze maken ook gebruik van gespecialiseerde logistieke jobboards, zoals Logistics.jobs en Transport-Logistics.be, om hun vacatures gericht te verspreiden naar logistieke professionals.
 2. ECS European Containers: ECS European Containers is gespecialiseerd in containerlogistiek en heeft een sterke aanwezigheid in België. Ze adverteren hun vacatures op hun eigen website en maken gebruik van logistieke portals zoals TL Hub om hun vacatures in de logistiek te verspreiden. Ze kunnen ook samenwerken met gespecialiseerde wervingsbureaus om geschikte kandidaten te vinden.
 3. Transuniverse Group: Transuniverse Group is een Belgische logistieke dienstverlener die zich richt op internationaal transport en logistiek. Ze hebben een carrièrepagina op hun website waar ze hun vacatures plaatsen. Daarnaast maken ze gebruik van gespecialiseerde logistieke portals zoals Transport-Logistics.be om hun vacatures gericht te promoten naar professionals in de logistieke sector.

4/ Assistentie bij (de eerste) CV screenings

De eerste stap in het wervingsproces is meestal de screening van de cv’s van sollicitanten. Dit kan echter een tijdrovende taak zijn en het kan een uitdaging zijn om de meest geschikte kandidaten alleen op basis van hun cv te identificeren. ChatGPT kan je ATS uitbreiden met een functie om cv’s te screenen op basis van jouw criteria, zoals vaardigheden, ervaring en opleiding. Geef je functieomschrijving door en combineer dit met een (geanonimiseerde!) versie van het CV van een bepaalde kandidaat. Vraag een matchingspercentage en aandachtspunten na, zodat je het gesprek makkelijk met de kandidaat kan voeren. Deze aanpak bespaart recruiters tijd en helpt hen om snel de meest geschikte kandidaten te identificeren.

Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je bvb. ook het profiel van de kandidaat laten scoren tegen een eigen lijst van competenties of vaardigheden. Voed de lijst van trefwoorden aan de bot, en vraag een samenvatting van het kandidatenprofiel in 5 trefwoorden. De output zal je toelaten de kandidaat snel te taggen met de verkregen aanduidingen.

Vat bijgaand CV voor me samen.

Deze kandidaat heeft ervaring als Senior Account Project Manager bij HR-Technologies, waarbij ze verantwoordelijk was voor het beheren van klantrelaties, het afsluiten van deals en het implementeren van nieuwe projecten en releases. Ze heeft ook ervaring met het organiseren van workshops en trainingen, account management en consultancy. Haar topvaardigheden zijn Human Resources, Account Management en HR Consulting, en ze spreekt vloeiend Nederlands en Engels. Haar opleiding omvat een bachelor in Communicatie Management en ze heeft ook een achtergrond in Humane Wetenschappen.

5/ Voorbereiden van een sollicitatiegesprek

Je kunt ChatGPT tenslotte perfect inzetten om vragen uit een functiebeschrijving te halen om vervolgens aan een kandidaat te stellen in een interview. Dit levert je niet alleen tijdwinst op, maar kan sollicitatiegesprekken ook meer structuur geven zodat ze effectiever worden. Stel hierbij opnieuw slimme vragen: zoek je een senior profiel, laat de bot dan ook vragen stellen die peilen naar ervaring en probleemoplossing. Is de functie zeer technisch, betrek dan een expert-lijnmanager om de vragen die je kreeg te laten finetunen. Laat de bot inzoomen op competentiegerichte vragen, maar peil ook naar ervaring en prestaties. Sla de vragen die je verkregen hebt op in een template voor toekomstig gebruik. Vergeet evt. ook niet een cultuur- en waardenafstemming te doen: zorg dat je bedrijfscultuur en kernwaarden vermeld staan in de vacaturebeschrijving en laat de bot hierover (vooraf) een lijst met vragen opmaken die je kan gebruiken in een interview.

Bekijk onze vacature voor Account Manager HR software op URL XYZ, en het profiel de kandidaat daarnet. Geef mij een korte evaluatie en geef ook 3 vragen die ik aan de kandidaat kan stellen om senioriteit te peilen.

Op basis van de informatie die je hebt gegeven, lijkt de kandidaat goed te passen bij de vacature van Account Manager HR Software. Haar ervaring als Senior Account Project Manager bij XYZ, evenals haar vaardigheden op het gebied van accountmanagement en consultancy, sluiten aan bij de vereisten van de functie.

Drie vragen die u aan de kandidaat kunt stellen om naar senioriteit te peilen zijn:

 • Kun je ons een voorbeeld geven van een complexe verkoop die je hebt afgerond en welke strategieën je hebt gebruikt om deze deal te sluiten?
 • Hoe ga je om met klanttevredenheid en welke stappen onderneem je om klanten te behouden?
 • Kun je ons vertellen over een keer dat je een project hebt opgeleverd dat onder budget en op tijd was? Hoe heb je dit bereikt en welke obstakels moest je overwinnen om dit doel te bereiken?
Picture of Hendrik De Backer

Hendrik De Backer

Hendrik De Backer is CEO van HR-Technologies, een Gentse provider van de e-recruitment software EasyToRecruit, die als cloudoplossing bedrijven uit alle sectoren optimaal ondersteunt bij rekrutering & selectie en employer branding.

Heb je interesse om hierover verder van idee te wisselen? Zoek je een e-recruitment oplossing die deze artificiële intelligentie praktisch kan integreren? Contacteer ons dan!