De sollicitant is koning!

Wie reeds een hele tijd in het rekruteren zit, moet het alvast al opgevallen zijn dat er zich de voorbije jaren fundamentele veranderingen hebben voorgedaan in het rekruteringslandschap. Waar vroeger een sollicitant kwam solliciteren voor jouw bedrijf, ga jij nu als bedrijf gaan solliciteren bij een potentiële toekomstige werknemer.

 

Door het overaanbod aan jobs en de schaarste aan geschikte sollicitanten is een sollicitant immers selectiever en kieskeuriger geworden en gaat die zelfs een aantal vereisten stellen bij de keuze voor zijn/haar nieuwe job. Het gaat zelfs nog verder: waar je als bedrijf vroeger met gemak de mogelijkheid had om een shortlist te maken van enkele goede kandidaten die voor jouw vacature wilden starten, vind je er nu amper 1 terwijl de kandidaat zelf van zijn kant met gemak een shortlist opmaakt van meerdere bedrijven waar hij/zij voor kan opstarten. 

Deze switch in mindset is duidelijk herkenbaar voor wie wil aanwerven maar ook de sollicitant heeft dit al even opgepikt en speelt daar gretig op in. Door de impact hiervan zijn we verplicht om anders te gaan kijken naar rekrutering en alles wat ermee te maken heeft. In deze blog zoomen we in op de oorsprong van deze nationale veranderingen en bekijken we hoe je als HR-afdeling hierop kan inspelen om toch aan die ene goede kandidaat te geraken om jouw vacature in te vullen.

Wat is de oorzaak van deze ingrijpende trend en vooral wat zijn hierbij de meest voorkomende veranderingen?

Er zijn nog nooit zoveel vacatures geweest, maar ze geraken gewoon niet ingevuld. Tienduizenden vacatures stapelen zich op ondanks het toch hoge cijfer werkzoekenden. Dit is de periode bij uitstek voor wie wil onderhandelen over zijn loon. Zeker in bepaalde sectoren zoals de horeca, de luchtvaart, de scholen, enz is de krapte erg voelbaar. Tijdens corona hebben heel wat van die beroepen zich namelijk omgeschoold naar iets anders waardoor nu een tekort aan personeel heerst. 

Naast corona is er nog een andere belangrijke oorzaak: de mismatch tussen vacatures en sollicitanten.  Het probleem is vooral dat de gevraagde competenties voor de vacatures die bedrijven willen invullen niet overeenkomen met de beschikbare profielen op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden hebben onvoldoende of niet de juiste scholing of ervaring of wonen niet in de juiste regio. Het onderwijs zal dus een inspanning moeten doen om bij te schaven en in te spelen op de reële noden van de arbeidsmarkt. Maar ook werkgevers zullen inderdaad moeten gaan bijstellen want de witte raaf met alle 5 criteria die je zoekt is nagenoeg onvindbaar. Met als gevolg dat de beschikbare profielen het voor te kiezen hebben. Hoe ga je dan de perfecte kandidaat gaan aantrekken? Hiervoor moeten we inzoomen op wat vandaag belangrijk is voor een potentiële nieuwe werknemer en welke criteria doorslaggevend kunnen zijn voor de keuze van zijn/ haar nieuwe job.

Waar hecht de sollicitant vandaag het meeste belang aan bij de keuze van zijn/ haar nieuwe job?

  • Work-life-balance: Een sollicitant gaat vandaag dus gericht op zoek naar een job die een evenwicht biedt aan zijn/ haar persoonlijk leven en te combineren valt met een huishouden. 
  • Woon-werkverkeer: Uiteraard kies je voor een job dichter bij huis.
  • Opleidingsmogelijkheden: Hiermee krijgt de kandidaat binnen jouw bedrijf de mogelijkheid en de handvaten aangereikt om te groeien?
  • Salarispakket: Ook hier houdt je kandidaat rekening mee. Biedt een competitief loon aan maar ook extralegale voordelen. Een kandidaat gaat gericht onderzoek doen naar wat verschillende bedrijven bieden en ook dat kan doorslaggevend zijn voor hem/haar.
  • Culturele fit: een sollicitant is niet langer enkel meer op zoek naar gewoon een job. Hij/ zij is op zoek naar een bedrijf waar hij/zij zichzelf echt ziet passen. Een bedrijf met een bepaalde uitstraling waarbij ze kunnen spiegelen aan hun eigen waarden en normen. Maar ook het team speelt vaak een grote rol.
  • Ecologie: Anno 2022 kunnen we ook niet anders dan denken aan onze planeet. Ook de sollicitanten is dat niet ontgaan. Bij de afweging naar culturele fit gaan ze bijgevolg ook de ecologische kant van hun toekomstige werknemer gaan onderzoeken. Ook dat zal meespelen in hun weging.

Hoe kan je hier als bedrijf allemaal op gaan inspelen?

  • Maak het zo laagdrempelig mogelijk. Zorg voor een kort kandidaten formulier en schaf het verplicht cv en motivatiebrief af. Dit zijn zaken die je dan in een later stadium kan vragen aan je kandidaat maar dan heb je toch al een eerste contact gehad en het geeft de sollicitant ook het gevoel dat je toegankelijk bent, wat al direct een weerslag heeft op de culturele fit.
  • Employer branding: Onmisbaar in jouw rekrutering. Leer het DNA van je bedrijf kennen en breng een heel persoonlijke boodschap per vacature en gericht per doelgroep. Voorzie testimonials van jouw werknemers of bijvoorbeeld een foto van de teams. Zodanig dat de sollicitant het gevoel krijgt dat hij/ zij weet wat hem/haar te wachten staat als die instapt in jullie verhaal. 
  • Zo veel mogelijk visibiliteit van je vacatures door ze te delen op alle mogelijke sociale media en jobpostingkanalen met daarin transparantie over alle zaken die de sollicitant kunnen overtuigen om voor jou te kiezen. 
  • Tracking van de herkomst van jouw sollicitanten. Waar komen ze vandaan en welke kanalen kan je het best inzetten om specifieke vacatures te kunnen invullen? Een megapixel op jouw jobsite is onmisbaar geworden.
  • Voorzie opleidingen: Waar vroeger vooral nadruk werd gelegd op CV, diploma zien we nu meer en meer een verschuiving naar de nadruk op culturele fit met het bedrijf, attitude, leergierigheid, competenties. Bedrijven gaan allereerst naar deze zaken kijken en  in tweede instantie opleidingen voorzien al dan niet op de werkvloer en sollicitanten omscholen tot de perfecte fit voor de openstaande vacature. 
  • Biedt een competitief loon aan en wees transparant over jouw loon policy. Hoe meer open je hierover communiceert hoe meer je jouw sollicitant een glimps geeft van jouw bedrijfscultuur.

Hoe kan EasyTorecruit jou hierbij helpen?

  • Wij kunnen voor jou heel budgetvriendelijk een jobsite op maat opzetten met de volledige look and feel van jouw corporate website. Waarbij de kandidaat gebruik kan maken van een persoonlijke kandidaat- zone om zijn/ haar sollicitaties op te volgen. Op die manier kan je jouw employer branding volledig gaan doortrekken op jouw jobsite. 
  • Met EasyToRecruit kan je elke vacature volledig gaan personaliseren. Je kan het jobformulier flexibel aanpassen en zelf beslissen welke zaken verplicht of facultatief zijn. Je kan per vacature een foto of video toevoegen met bijvoorbeeld een testimonial van 1 van je werknemers die reeds de functie uitoefenen binnen je bedrijf. Op die manier geef je je sollicitant een beeld van hoe het eraan toe gaat binnen jouw bedrijf en zet je je eigen werknemers ook nog eens in de verf.
  • Vanuit EasyTorecruit heb je de mogelijkheid om je vacatures op alle social media te delen en ook heel wat posting mogelijkheden voor allerlei jobsites. 
  • Er is een UTM tracking aanwezig in de tool. Hiermee kan je zien waar jouw instroom aan kandidaten voornamelijk vandaan komt. Daarop aansluitend kan je dan rapporten genereren om dat te gaan analyseren.
  • Onze software is voorzien van een geïntegreerde assessment tool door onze partner Thalento. In de testbibliotheek kan je specifieke testen terugvinden die niet gebaseerd zijn op intelligentie en diploma en waarbij je dus eerder kan gaan kijken naar culturele fit met jouw kandidaat.

Wil jij ook de meerwaarde ontdekken van EasyToRecruit?

Ontdek het hier!

Picture of Colette Van Damme

Colette Van Damme

Werkzaam als account manager bij HR-technologies. Colette heeft voornamelijk een achtergrond in HR. Zij is binnen de rekruteringssector opgeklommen van junior recruiter, naar senior recruiter, naar office manager om vervolgens verantwoordelijke te worden van een rekruteringsafdeling. Deze HR- ervaring heeft zij nu meegenomen in de sales. Zij heeft aan de andere kant van de tafel gezeten en biedt ons heel wat inzicht in waar een recruiter naar op zoek gaat in een tool om het rekruteringsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

We vertellen je vrijblijvend graag meer bij een demo van EasyToRecruit.

Because we make it EasyToRecruit!