Interne mobiliteit, de oplossing voor de woedende war for talent!
Zit je soms ook met jouw handen in het haar bij jouw zoektocht naar de geschikte kandidaat om jouw vacature in te vullen? Vaak ligt de oplossing hiervoor dichter dan je denkt. Veel bedrijven beginnen over te schakelen op interne mobiliteit. In deze blogpost zal ik jullie tips and tricks geven en de voordelen en valkuilen hiervan aangeven.
Jouw werknemers kennen reeds de interne keuken en passen al in jouw bedrijfscultuur. Ze zijn de ambassadeurs van jouw merk en weten als geen ander waar het bedrijf voor staat en welke waarden en normen je binnenshuis hanteert. Door interne mobiliteit verkrijg je bovendien nog eens een hogere retentiegraad en loyaliteit van jouw medewerkers en versterk je hierdoor ook jouw brand.
Daarnaast geef je jouw werknemers het vertrouwen om een groeitraject op te starten en om nieuwe competenties aan te leren en zet je opnieuw een sterker beeld als employer neer, because you care. Zo krijg je meer tevredenheid, betrokkenheid en engagement van jouw medewerkers die het gevoel hebben gehoord te worden.
Je kan ook het ziekteverzuim gaan inperken gezien je niet enkel horizontaal maar ook verticaal kan bewegen waardoor jouw werknemers een job kunnen krijgen die minder belastend of meer passend is en waardoor ze niet uitvallen of er geen ontslagen hoeven te vallen.
Door interne mobiliteit kan je ook kosten besparen op rekrutering. Uiteraard heeft interne mobiliteit een kost maar het is op lange termijn wel goedkoper dan wanneer je inzet op nieuw talent gezien jouw kandidaten reeds het bedrijf kennen. Ik wil hierbij het werven van nieuwe werknemers niet in diskrediet brengen want nieuwe werknemers betekenen een frisse kijk op de zaken en zijn dus ook onmisbaar.
Talent fluidity of wendbaarheid van jouw werknemers is dus absoluut de toekomst. 1 van de dingen die we hebben geleerd van corona is dat je als bedrijf moet kunnen inspelen op de marktveranderingen en interne mobiliteit is hier een goede tool voor.