Interne mobiliteit, de oplossing voor de woedende war for talent!

Zit je soms ook met jouw handen in het haar bij jouw zoektocht naar de geschikte kandidaat om jouw vacature in te vullen? Vaak ligt de oplossing hiervoor dichter dan je denkt. Veel bedrijven beginnen over te schakelen op interne mobiliteit. In deze blogpost zal ik jullie tips and tricks geven en de voordelen en valkuilen hiervan aangeven.

Jouw werknemers kennen reeds de interne keuken en passen al in jouw bedrijfscultuur. Ze zijn de ambassadeurs van jouw merk en weten als geen ander waar het bedrijf voor staat en welke waarden en normen je binnenshuis hanteert. Door interne mobiliteit verkrijg je bovendien nog eens een hogere retentiegraad en loyaliteit van jouw medewerkers en versterk je hierdoor ook jouw brand.

Daarnaast geef je jouw werknemers het vertrouwen om een groeitraject op te starten en om nieuwe competenties aan te leren en zet je opnieuw een sterker beeld als employer neer, because you care. Zo krijg je meer tevredenheid, betrokkenheid en engagement van jouw medewerkers die het gevoel hebben gehoord te worden.

Je kan ook het ziekteverzuim gaan inperken gezien je niet enkel horizontaal maar ook verticaal kan bewegen waardoor jouw werknemers een job kunnen krijgen die minder belastend of meer passend is en waardoor ze niet uitvallen of er geen ontslagen hoeven te vallen. 

Door interne mobiliteit kan je ook kosten besparen op rekrutering. Uiteraard heeft interne mobiliteit een kost maar het is op lange termijn wel goedkoper dan wanneer je inzet op nieuw talent gezien jouw kandidaten reeds het bedrijf kennen. Ik wil hierbij het werven van nieuwe werknemers niet in diskrediet brengen want nieuwe werknemers betekenen een frisse kijk op de zaken en zijn dus ook onmisbaar.

Talent fluidity of wendbaarheid van jouw werknemers is dus absoluut de toekomst. 1 van de dingen die we hebben geleerd van corona is dat je als bedrijf moet kunnen inspelen op de marktveranderingen en interne mobiliteit is hier een goede tool voor.

Maar hoe ga je hiermee aan de slag?

  • Maak een laagdrempelig intern platform hiervoor, waardoor jouw medewerker zich uitgenodigd voelt om de mogelijkheden te exploreren
  • Parallel hiermee moet je ook intern barrières wegwerken en dus jouw leidinggevenden binnen het bedrijf gaan sensibiliseren dat interne mobiliteit een positieve zaak is voor de organisatie. Probeer hierbij het taboe te doorbreken dat ze mensen kunnen verliezen aan andere afdelingen en beloon eventueel managers die dat goed doen
  • Bespreek persoonlijke groeiplannen en mogelijkheden en faciliteer de communicatie hierrond.
  • Laat mensen indien mogelijk experimenteren in andere rollen door het organiseren van interne stages

Maar welke werknemer kan zijn plaats verlaten en binnen het bedrijf een andere plaats innemen en hoe vul je de vrijgekomen plaats terug in? Hierbij is het van belang om een mapping te maken van het talent dat je in huis hebt. Door middel van assessments kan je de competenties van jouw werknemers in kaart brengen en krijgen ze zelf ook een duidelijk beeld van waar ze eventueel naartoe kunnen gaan.

Hoe kan EasyToRecruit jou hierbij helpen?

Met EasyToRecruit kunnen we naast een externe jobsite ook een interne jobsite opzetten. Een platform met daarop alle info voor jouw medewerkers; gaande van interne vacatures maar ook bijvoorbeeld testimonials. Je kan er dan voor kiezen om bepaalde vacatures enkel intern open te stellen met aangepaste teksten. Op die manier geef je opnieuw jouw werknemers het vertrouwen dat het talent zich reeds binnenshuis bevindt en dat ze de mogelijkheid hebben om zich binnen het bedrijf te verplaatsen. Aan de recruiterskant heb je de mogelijkheid om jouw kandidaten te gaan markeren als intern en die apart op te volgen. Je kan jouw medewerkers op de hoogte brengen van nieuwe openstaande vacatures door middel van jobalerts. Je krijgt de mogelijkheid om gedurende het rekruteringsproces aangepaste actiestappen in te stellen voor jouw interne medewerkers en zelfs gesprekken in te plannen in de toekomst. Je kan ook lijn- en andere managers actief bij het rekruteringsproces betrekken zodanig dat ze bijvoorbeeld ook interne kandidaten kunnen aanbrengen en screenen. Zo kan je voor elke interne medewerker een dossier opbouwen waardoor deze gegarandeerd terug op de juiste plaats beland binnen jouw bedrijf.

HR-Technologies heeft recent assessments geïntegreerd van ons zusterbedrijf Thalento in onze tool EasyToRecruit waardoor het nu mogelijk is om vanuit jouw kandidaten database, wetenschappelijk onderbouwde testings, te voorzien. Wanneer de testings uitgevoerd zijn, krijg je in jouw kandidatenfiche een uitgebreid rapport en van hieruit kan je dan opleidingen voorzien om bij te schaven waar nodig.

Wil jij ook graag inzetten op interne mobiliteit? Wil je van start gaan met assessments? Onze tool EasyToRecruit kan jou hier, naast tal van andere voordelen, bij helpen!

Picture of Colette Van Damme

Colette Van Damme

Werkzaam als account manager bij HR-technologies. Colette heeft voornamelijk een achtergrond in HR. Zij is binnen de rekruteringssector opgeklommen van junior recruiter, naar senior recruiter, naar office manager om vervolgens verantwoordelijke te worden van een rekruteringsafdeling. Deze HR- ervaring heeft zij nu meegenomen in de sales. Zij heeft aan de andere kant van de tafel gezeten en biedt ons heel wat inzicht in waar een recruiter naar op zoek gaat in een tool om het rekruteringsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Ook overtuigd dat je een ATS nodig hebt? Neem even contact!

We vertellen je vrijblijvend graag meer bij een demo van EasyToRecruit.