Pasja, de HR-Technologies office dog!

Bij HR-Technologies geloven we erin dat blogs niet altijd super serieuze materie moeten behandelen … Soms mogen ze eens een stukje lichter zijn, en niet expliciet gericht zijn op het scoren in recruitment of het opzetten van een super Applicant Tracking System en zijn omgeving. Soms mogen ze ook gaan over de weg die we onderling als team samen afleggen, en niet zozeer over doelstellingen en successen. In die optiek hebben we vandaag deze blog over “onze” Pasja.

Corona heeft ons begin 2020 allen zwaar getroffen, en naast het al of niet ziek worden, verloren we ook nog eens de mogelijkheid om samen aan de slag te zijn op kantoor. Door het telewerken zaten we vele dagen thuis digitaal in contact, tot spijt van de collega’s die graag een babbeltje slaan bij de koffie, maar ook tot vreugde van onze huisdieren, waar we plots hele dagen samen mee waren.

Moeilijk was het dan ook uit het telewerken te komen, en hen achter te laten …

We kozen daarom voor een andere oplossing: breng gewoon je huisdier mee! In onze super coworking omgeving bij Office Arena in Gent, bestaat die mogelijkheid: we hebben een eigen dedicated room, die we ook konden inrichten en voorzien op een huisdier: bedje, drink- en eetbakje, en groen voor de deur voor enkele wandelingen doorheen de dag.

Pasja is een 100% ras-pure Engelse Staffordshire-bulterriër. Mensen reageren soms heel gek bij het horen van het woord Stafford, maar ook al werden ze origineel gefokt voor het stieren- en berengevecht, het zijn energieke, speelse, leergierige en trouwe honden en ze hebben soms iets van een onstuimige losbol. Ze leren snel en hebben een groot uithoudings- en incasseringsvermogen, en verkiezen vaak deel van de groep te zijn. De Staffie wordt vaak omschreven als “een grote hond in een kleine verpakking”. (Het verhaal van de Stafford als “nannydog” begin 1900 is echter een vaak vertelde mythe.)

De reacties bleken dan ook hartverwarmend. Zelfs wie niet supergek was op honden en dieren, is dat nu wel. Pasja breekt de dag in stukjes en komt je eens onderbreken. Hij lokt conversaties met bezoekers uit, en kan je met zijn diepe ogen altijd wel een lach doen tevoorschijn halen.

Ten bewijze dat dit geen uitzonderlijk verhaal is, bestaat er dan ook zoiets als een “Take Your Dog To Work Day”, een hoogdag voor alle hondenliefhebbers. Op die dag nemen medewerkers waar het kan hun honden mee naar kantoor. Misschien wil het ook eens proberen? 

Wat blijkt nu? Wij zijn inderdaad niet alleen in ons gevoel! Verschillende onderzoeken en studies tonen positieve effecten aan van een hond op het werk:

  • Naar aanleiding van een ‘Take Your Dog To Work Day’ liet Mars Belgium bvb. door iVOX een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de impact van huisdieren.  Uit onderzoek blijkt onder andere dat vele en vooral jongere werknemers openstaan voor een hond op kantoor.
  • Verder vinden mensen dat honden een positief effect hebben op de sfeer en het geluksgevoel, dat ze de stressniveau’s verlagen, en de sociale interactie tussen collega’s verhogen, net zoals wij zelf al ervaren hebben …
  • Daarnaast is er ook een gezondheidsaspect: de hond op kantoor tussendoor even uitlaten zorgt voor een broodnodige pauze en onderbreekt het urenlang zitten en eentonig beeldschermwerk. Die natte neus tegen je been onder je desk? Tijd voor een kleine pauze! En waarom niet een wandelvergadering?

Om dit alles wel zo vlot te laten verlopen, neem je best ook enkele regels in acht:

  • Heb je een collega die niet gek is op of zelfs allergisch voor honden? Respecteer dat, en hou je hond bij jou.
  • Spreek met de collega’s onderling ook regels af: wat zijn de commando’s die je hond kent, wat zijn gevoeligheden, en spreek zeker ook af rond eten en drinken en snoepjes.
  • Heb je momenten van focustijd nodig op kantoor? Zorg dan voor een aparte focusruimte, waar je ongestoord kan werken, zonder natte neus of geblaf om je heen …

Heb je zin Pasja eens te ontmoeten? Geef een seintje; je bent van harte welkom op kantoor bij een koffie!

Picture of Hendrik De Backer

Hendrik De Backer

Pasja is de trouwste vriend van Hendrik De Backer, CEO van HR-Technologies, een Gentse provider van de e-recruitment software EasyToRecruit, die als cloudoplossing bedrijven uit alle sectoren optimaal ondersteunt bij rekrutering & selectie en employer branding.

Ook overtuigd dat je een ATS nodig hebt? Neem even contact!

We vertellen je vrijblijvend graag meer bij een demo van EasyToRecruit.