Single Sign-On, of SSO, is een authenticatiemethode die gebruikers in staat stelt om met één enkele set van inloggegevens (zoals gebruikersnaam en wachtwoord) toegang te krijgen tot meerdere applicaties of systemen. Stel je voor dat je één sleutel hebt die de deuren opent naar verschillende kamers, in plaats van een aparte sleutel voor elke kamer te moeten gebruiken. Dit maakt het inlogproces veel eenvoudiger en sneller voor gebruikers!
Maar, een belangrijk argument vóór Single Sign-On (SSO) vanuit het perspectief van personeelsbeheer is echter de efficiëntie in het beheren van de toegangsrechten van medewerkers die het bedrijf verlaten. Wanneer een werknemer uit dienst gaat, kan SSO dienen als een centrale autoriteit voor toegangsbeheer. Met slechts één actie kan de toegang van de vertrekkende werknemer tot alle gelinkte systemen en applicaties onmiddellijk worden ingetrokken. Dit vermindert de kans op ongeautoriseerde toegang en potentiële beveiligingsrisico’s aanzienlijk. Het handmatig deactiveren van accounts in elk afzonderlijk systeem is bovendien niet alleen tijdrovend, maar verhoogt ook de kans op fouten, waarbij soms toegang wordt vergeten uit te schakelen. Met SSO wordt dit proces gestroomlijnd en beveiligd.
Single Sign-On (SSO) systemen hanteren twee cruciale aspecten van gebruikersmanagement: authenticatie en identificatie. Authenticatie is het proces waarbij wordt gecontroleerd of een gebruiker daadwerkelijk is wie hij/zij beweert te zijn, meestal door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Identificatie daarentegen bepaalt welke specifieke rechten en toegangen een geauthenticeerde gebruiker heeft binnen verschillende systemen en toepassingen.
In het proces van SSO begint alles met de klant die verantwoordelijk is voor de authenticatie. Wanneer een gebruiker probeert in te loggen, verifieert de SSO-provider de identiteit van de gebruiker door de juistheid van de inloggegevens te controleren. Dit wordt typisch gedaan op een centrale login-pagina die gekoppeld is aan de SSO-provider. Eenmaal succesvol geauthenticeerd, genereert de SSO-provider een authenticatietoken, een soort digitaal paspoort dat aangeeft dat de gebruiker succesvol is geverifieerd.
Dit authenticatietoken wordt vervolgens doorgegeven aan andere gelinkte systemen en applicaties, zoals ons Applicant Tracking System (ATS) EasyToRecruit. Het ATS gebruikt dit token om de identiteit van de gebruiker te herkennen en te bepalen welke specifieke data, taalinstellingen en rollen de gebruiker mag benaderen. Dit gebeurt door het token te interpreteren, waarin de relevante gebruikersinformatie is gecodeerd. Hiermee kan het ATS de gebruiker een gepersonaliseerde ervaring bieden, afgestemd op zijn of haar toegangsrechten en voorkeuren, zonder dat er opnieuw om inloggegevens moet worden gevraagd. Dit naadloze proces van authenticatie en identificatie zorgt voor een efficiënte en veilige gebruikerservaring over de verschillende systemen heen.
Multi-Factor Authenticatie (MFA) is een beveiligingsmethode waarbij gebruikers twee of meer bewijzen (factoren) moeten leveren om hun identiteit te verifiëren voordat ze toegang krijgen tot een systeem. Deze factoren kunnen iets zijn dat de gebruiker weet (zoals een wachtwoord of pincode), iets dat de gebruiker heeft (zoals een smartphone of een hardware token), of iets dat de gebruiker is (zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning). Een eenvoudig voorbeeld van MFA is het inlogproces bij een bankrekening online, waar je naast je wachtwoord ook een code moet invoeren die naar je telefoon wordt gestuurd.
Versterking van SSO met MFA
Een van de mogelijke nadelen van SSO is dat als de inloggegevens van een gebruiker gecompromitteerd worden, een aanvaller potentieel toegang kan krijgen tot alle systemen die aan deze SSO gekoppeld zijn. Om dit risico te mitigeren, kan MFA worden geïntegreerd in het SSO-proces. Door MFA toe te voegen, wordt een extra laag van beveiliging ingevoerd die helpt om de identiteit van de gebruiker sterker te verifiëren.
Implementatie van MFA in SSO
Wanneer een klant MFA implementeert binnen een SSO-architectuur, voegt hij extra beveiligingsstappen toe aan het inlogproces die gelden voor alle gelinkte applicaties. Dit betekent dat, zelfs als de SSO-inloggegevens van een gebruiker worden gecompromitteerd, de aanvaller nog steeds niet zomaar toegang kan krijgen tot andere systemen zonder de tweede of derde factor te bezitten die vereist is bij de MFA-check. Klanten kunnen hun eigen beveiligingsregels instellen, zoals het vereisen van MFA bij inlogpogingen vanaf onbekende apparaten of locaties, of het regelmatig vragen van MFA-validatie voor toegang tot bijzonder gevoelige systemen. Dit maakt de hele digitale omgeving van de organisatie veiliger, omdat de authenticatiebarrière niet alleen afhankelijk is van een enkel wachtwoord of gebruikersnaam.
SSO en MFA Implementatie op Azure
Wanneer een bedrijf Microsoft Azure gebruikt, kan het Single Sign-On (SSO) en Multi-Factor Authenticatie (MFA) eenvoudig implementeren met Azure Active Directory (Azure AD). Azure AD ondersteunt SSO voor duizenden vooraf geconfigureerde apps en stelt organisaties in staat om hun eigen applicaties toe te voegen. Door Azure AD als de centrale authenticatieservice te gebruiken, kunnen gebruikers met hun bedrijfsinloggegevens toegang krijgen tot alle gekoppelde applicaties. Azure AD biedt ook ingebouwde MFA, waarmee bedrijven extra beveiligingsmaatregelen kunnen toevoegen, zoals telefoonoproepen, tekstberichten, of notificaties via de Microsoft Authenticator app. Deze MFA-opties kunnen worden geactiveerd op basis van het beleid dat door de IT-afdeling is ingesteld, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker probeert in te loggen vanaf een nieuw apparaat of locatie. HR-Technologies kan jouw technisch bijstaan om dit allemaal zo vlot mogelijk op te zetten!
SSO en MFA Implementatie op Google Cloud
Voor bedrijven die Google Cloud gebruiken, faciliteert Google Workspace (voorheen G Suite) het beheer van zowel SSO als MFA. Google Workspace biedt immers ook een SSO-oplossing die het mogelijk maakt voor gebruikers om één set van inloggegevens te gebruiken voor toegang tot alle Google-diensten en andere derde partij applicaties die SAML 2.0 ondersteunen. Voor het toevoegen van een extra laag beveiliging kunnen bedrijven Google’s tweestapsverificatie activeren, een vorm van MFA. Gebruikers kunnen dan kiezen voor verschillende tweede factoren, zoals Google Prompt op hun smartphones, SMS-codes, of zelfs fysieke beveiligingssleutels. Deze MFA-setup kan centraal beheerd worden via de Google Admin Console, waar beheerders gedetailleerde beveiligingsbeleidsregels kunnen toepassen, zoals het verplichten van MFA voor het toegang krijgen tot bepaalde gevoelige applicaties of diensten binnen het bedrijfsnetwerk. Ook hier helpt HR-Technologies je graag mee om alles vlot opgezet te krijgen!
In de snel evoluerende wereld van recruitment is het essentieel om voorop te lopen met technologie die zowel veilig als efficiënt is. Door te kiezen voor ons ATS, EasyToRecruit, met geïntegreerde Single Sign-On (SSO) en Multi-Factor Authenticatie (MFA), zorg je ervoor dat jouw wervingsteam naadloos en veilig toegang heeft tot alle nodige tools met minimale logintijd en maximale beveiliging. Neem geen genoegen met minder als het gaat om de bescherming van jouw gegevens en de productiviteit van je ATS!
Hendrik De Backer is CEO van HR-Technologies, een Gentse provider van de e-recruitment software EasyToRecruit, die als cloudoplossing bedrijven uit alle sectoren optimaal ondersteunt bij rekrutering & selectie en employer branding.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes.