Tips and tricks voor de zomer-vakantie

Binnenkort start opnieuw de zomervakantie – het groot verlof – voor veel bedrijven komkommertijd, een periode waarin de rekrutering stilvalt. Voor andere bedrijven is dit net een piekperiode waarin kortstondige vacatures in bulk moeten ingevuld worden! Voor beide scenario’s geven wij je graag tips and tricks hoe je je rekrutering optimaal kan opvangen tijdens de vakantiemaanden.

1. Plan vooruit!

Valt het rekruteren binnen jouw bedrijf tijdens de zomermaanden stil? Maak dan een lijst op van zaken die tijdens het jaar blijven liggen of gebruik de rustige periode tijdens de zomervakantie om je te gaan voorbereiden op de drukte na de vakantie. Je kan tijdens de zomervakantie immers alvast een aantal zaken gaan doen en klaarzetten die je dan systematisch in drukke periodes kan uitrollen. Denk bijvoorbeeld aan het uitwerken van rekruteringscampagnes of het aanmaken van werfreserves voor toekomstige jobs. Bouw bijvoorbeeld een talentpool uit met gekwalificeerde kandidaten die mogelijks interesse hebben in toekomstige vacatures. Werk daarnaast aan de verbetering van je wervingsstrategie, werk je vacatureteksten bij en optimaliseer je rekruteringsproces. 

Wordt het voor jou net drukker tijdens de zomer? Zorg er dan voor dat jouw campagnes klaarstaan aan de start van de zomer, zodanig dat je dat niet hoeft te doen in deze  piekperiodes. Stel dan vooraf een wervingskalender op: creëer hiermee een overzicht van de komende maanden, inclusief belangrijke datums, vakantieperiodes en geplande wervingen. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat er wanneer moet gebeuren. Beoordeel daarnaast kritisch je huidige wervingsproces en identificeer eventuele knelpunten en kijk zo hoe je het proces kan stroomlijnen en zo efficiënt mogelijk kan gaan werken in periodes met veel tijdsdruk. Zo anticipeer je op die drukke zomermaanden en ben je steeds een stapje voor.

2. Optimaliseer je vacatureteksten

Tijdens de zomervakantie ga je vaak op zoek naar andere profielen dan gedurende het jaar. Pas daarom je vacatures aan. Optimaliseer je trefwoorden en ga op zoek naar trefwoorden die specifiek zijn voor uw zomervakantieposities. Gebruik deze in vacaturetitels en -beschrijvingen om de juiste kandidaten aan te trekken. Benadruk hierbij eventueel de unieke aspecten van zomer-gerelateerde functies. Tenslotte kan je hier ook gebruik gaan maken van specifieke zomercampagnes  en specifieke afbeeldingen of video’s om je zomerfuncties te promoten. Bij onze klant  Compassgroup bijvoorbeeld zijn ze tijdens de zomer steevast op zoek naar allerlei horecaprofielen over heel Vlaanderen. Hiervoor gebruiken ze onze tool, EasyToRecruit, om gedurende heel het jaar werfreserves aan te maken. 

Is het bij jou net rustiger tijdens de zomer? Optimaliseer dan jouw toekomstige vacatureteksten.

3. Vereenvoudig het sollicitatieproces!

Een tijdelijke werknemer aantrekken, vergt een heel andere aanpak dan een permanente werknemer rekruteren. Maak het sollicitatieproces eenvoudiger door het aantal vereiste stappen te minimaliseren en de drempel te verlagen. Zorg er bijvoorbeeld zeker voor dat het solliciteren online kan en dat alle informatie over te bekleden positie reeds wordt meegegeven in de vacature.Voeg een duidelijke beschrijving toe om potentiële kandidaten te overtuigen! Laat daarnaast niet na om specifieke vragen direct te stellen op het kandidaten formulier. Heb je bijvoorbeeld een reachtruckchauffeur nodig met een bepaald attest, stel de vraag al bij het solliciteren zodanig dat kandidaten zonder attest al worden uitgefilterd. Dit bespaart je tijd bij het bekijken van sollicitaties en stelt je in staat om je te concentreren op de juiste kandidaten.

4. Maak gebruik van je opgebouwde kandidaten database

Met elke geposte vacature genereer je sollicitanten. Hiermee wordt jouw database aan kandidaten iedere keer uitgebreid. Jouw ATS is een bron aan goede kandidaten die op dat moment effectief op zoek zijn naar een job. Door het ingeven van de juiste zoektermen in de search engine, kan je snel kandidaten vinden voor jouw openstaande vacatures en dat ook voor kortstondige vacatures. Het is niet omdat sollicitanten op zoek zijn naar een langdurige betrekking dat ze daarom in tussentijd geen korte opdrachten kunnen uitvoeren en dan zeker tijdens de zomervakantie.

5. What about job alerts?

Stuur je sollicitanten nieuwe openstaande vacatures door die aanleunen bij hun interessevelden. Geef ze de mogelijkheid bij het solliciteren op een vacature om aan te geven waar ze naar op zoek zijn. Op die manier kan je met jobalerts gaan werken en periodiek vacatures doorsturen naar kandidaten die hebben aangegeven in bepaalde zaken interesse te hebben. Stel bij het opzetten van jobalerts bepaalde rubrieken in die bruikbaar zijn tijdens de zomer zoals bijvoorbeeld: studentenjobs, stages, horecawerk, flexijobs, enz. Zo bereik je snel jouw doelgroep en kan je in bulk vacatures invullen.

6. Geef tijdige updates over de sollicitatieprocedure

Communiceer open met de sollicitanten over de eventuele vertragingen die kunnen opgelopen worden tijdens de zomervakantie. Kandidaten solliciteren op heden niet meer voor 1 vacature maar zijn vaak met verschillende procedures tegelijk bezig. Hoe meer je ze het gevoel geeft dat ze reeds deel uitmaken van een bedrijf waar open communicatie de maatstaf is, hoe sneller je ze over de schreef gaat kunnen krijgen om voor jou te komen werken. Hiermee vergroot je ook het gevoel van betrokkenheid bij het eigen sollicitatieproces.

 

 

Wil je graag met deze tips aan de slag? EasyToRecruit kan je helpen bij alle bovenstaande zaken. Heb je hier interesse voor? Klik dan op onderstaande knop om een demo aan te vragen.

Ontdek het hier!

Picture of Colette Van Damme

Colette Van Damme

Werkzaam als account manager bij HR-technologies. Colette heeft voornamelijk een achtergrond in HR. Zij is binnen de rekruteringssector opgeklommen van junior recruiter, naar senior recruiter, naar office manager om vervolgens verantwoordelijke te worden van een rekruteringsafdeling. Deze HR- ervaring heeft zij nu meegenomen in de sales. Zij heeft aan de andere kant van de tafel gezeten en biedt ons heel wat inzicht in waar een recruiter naar op zoek gaat in een tool om het rekruteringsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

We vertellen je vrijblijvend graag meer bij een demo van EasyToRecruit.

Because we make it EasyToRecruit!