Stagiairs, jouw vaste werkkrachten van morgen!

Stages zijn vandaag de dag onmisbaar geworden in de structuur van groeiende bedrijven. Studenten in een leertraject zijn de uitgelezen kandidaten om jouw vacatures op termijn effectief in te vullen. Maar hoe trek je stagiairs aan en vooral: hoe converteer je ze naar een vaste werknemer? Wat zijn voor jou de voordelen en valkuilen om stages aan te bieden en hoe ga je de rekrutering van stagiairs vorm geven?

Waarom kies ik voor een stagiair?

Een stagiair kan voor een kleine kost echt nuttig werk voor jou doen en is de werkkracht bij uitstek voor projecten die bleven liggen. Je kan achterstanden inhalen, en met focus tijd besteden aan dingen die je eigenlijk al lange eens wilde proberen of uitvoeren.

Wanneer je stages aanbiedt, ga je naast het feit dat je op termijn een potentiële vaste werknemer aantrekt, ook andere potentiële werkkrachten en bestaande medewerkers het signaal geven dat jouw bedrijf mensen wil opleiden en laten groeien. Jouw brand krijgt hierdoor een betere uitstraling; je bent inclusief en maatschappelijk verantwoord bezig.

Je creëert bovendien ook nog eens een win-win situatie want jouw stagiair brengt nieuwe inzichten mee, recht van de schoolbanken die  jouw bedrijf een boost kunnen geven. Je krijgt een vers paar ogen die vertrouwd zijn met nieuwe tools en die mogelijks een link hebben met jouw nieuw publiek. 

Nu meer dan ooit zijn stagiairs daarom gemotiveerde werkkrachten die willen leren, en heb jij als werkgever de uitgelezen kans om vorm te geven aan een ideale toekomstige werknemer!

Wat zijn de valkuilen?

Een stagiair in huis nemen is echter niet iets waar je licht kan overgaan. Jij moet immers ook jouw stagiair verder kunnen brengen in zijn leertraject … Er zijn daarom een aantal zaken waar je bij stil moet staan alvorens je de knoop doorhakt:

  • Bij een stage gaat het niet enkel om de inhoud van het werk maar ook om het leren functioneren  in een werkomgeving en kennis te maken met werkethiek: omgaan met collega’s, naleven van een bepaald uurrooster, respecteren van deadlines, … Hou daarmee zeker rekening.
  • Bereid je voldoende voor en voorzie voldoende didactisch materiaal om de praktische kant van jouw stage te ondersteunen.
  • Een stagiair begeleiden vereist commitment. Eens het traject is opgestart kan je moeilijk een stage annuleren.
  • Wat is de kost in werktijd? Er is namelijk steeds minstens 1 werknemer binnen jouw bedrijf die tijd moet stoppen in het traject van de stagiair.
  • Stagiairs zijn ondanks frisse inzichten vaak nog geen experts in hun vakgebied. Ze maken fouten en het werk zal minder snel verlopen dan bij een ervaren werknemer

Zorg daarom bij voorkeur voor een vaste opvolger/contactpersoon binnen jouw bedrijf die de stagiair gedurende heel het traject zal begeleiden en bijsturen waar nodig en die ook vaste contacten zal hebben met de onderwijsinstelling eventueel door middel van een peter/meter/buddysysteem.  Voorzie ook een stageplan en bepaal van tevoren waarvoor je een stagiair zoekt. Dit vergemakkelijkt het selectieproces want je weet namelijk precies bij welke onderwijsinstelling en bij welke opleiding je moet werven. Stem actief af met de school en geef hen ook jouw aanbod door.

Hoe kan EasyToRecruit jou nu helpen in je zoektocht naar stagiairs?

Voor onze klant Sciensano, die heel wat stageplaatsen had openstaan, hebben we binnen onze tool, EasyToRecruit, de mogelijkheid geïntegreerd om ook de invulling van de stageplaatsen op te volgen. Naast de rekrutering van effectieve werknemers hebben wij een oplossing geboden om ook de rekrutering van stagiairs te kunnen opvolgen. Op de jobsite en in de rekruteringsdatabase hebben we aanpassingen doorgevoerd waardoor stagiairs nu via een eigen weg de mogelijkheid hebben om te solliciteren. Zo krijg je een apart overzicht van al de openstaande stages met daarbij ook de mogelijkheid tot filtering zoals bij een standaard joboverzicht. Voor elke stageplek klik je snel eenvoudig door naar de gelinkte stagiairs, en je kan hen opvolgen met stagespecifieke workflows en emailtemplates waar nodig.

Binnen de stage functionaliteit hebben we dan ook nog de gelegenheid gecreëerd om te diversifiëren naar stage categorie toe waardoor toekomstige stagiairs zich gericht kandidaat kunnen stellen voor een bepaalde afdeling. De stagiair kan zelfs spontaan solliciteren voor een stageplaats als die bijvoorbeeld nog niet goed weet welke richting hij/zij wilt uitgaan. Ook voor de stagiairs is er een aparte view voorzien waardoor perfect kan opgevolgd worden welke potentiële toekomstige stagiair op welke functie heeft gesolliciteerd.

Daarnaast bieden we in EasyToRecruit een naadloze overgang om initiële kandidaten voor een stageplaats achteraf te kunnen linken aan de sollicitatie voor een vaste functie binnen het bedrijf door de link management functionaliteit.  Zo konden ze, bijvoorbeeld bij Sciensano, heel snel schakelen en hun goede stagiairs behouden om vaste functies in te vullen.  En het loont! Ondertussen werden heel wat stageplaatsen ingevuld en zijn er heel wat studenten vaste waarden geworden binnen het bedrijf!

Tenslotte hebben we ook een partnerschap gesloten met Jobteaser. Jobteaser is momenteel het grootste jobboard specifiek voor het rekruteren van studenten en stagiairs. Je hebt nu de mogelijkheid om vanuit EasyToRecruit rechtstreeks stageplekken te publiceren naar dit platform. Op deze manier kan je heel gemakkelijk jouw toekomstige stagiairs bereiken. Wanneer deze dan gaat solliciteren op 1 van je openstaande stageplaatsen, gaat die rechtstreeks in je stagiairs-database terechtkomen van waaruit je dan aangepaste actiestappen zal kunnen ondernemen tot het uiteindelijk aanwerven van jouw topstagiair.

Wil je ook het rekruteren van je stagiairs vergemakkelijken? Onze tool, EasyToRecruit, kan je hierbij helpen!

Picture of Colette Van Damme

Colette Van Damme

Werkzaam als account manager bij HR-technologies. Colette heeft voornamelijk een achtergrond in HR. Zij is binnen de rekruteringssector opgeklommen van junior recruiter, naar senior recruiter, naar office manager om vervolgens verantwoordelijke te worden van een rekruteringsafdeling. Deze HR- ervaring heeft zij nu meegenomen in de sales. Zij heeft aan de andere kant van de tafel gezeten en biedt ons heel wat inzicht in waar een recruiter naar op zoek gaat in een tool om het rekruteringsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Ook overtuigd dat je een ATS nodig hebt? Neem even contact!

We vertellen je vrijblijvend graag meer bij een demo van EasyToRecruit.