Employer branding, een term die letterlijk niet meer uit de sociale media weg te slaan is. Als bedrijf kan je op heden niet meer competitief in de markt staan als je niet hebt nagedacht over jouw employer branding. Door employer branding creëer je bij bestaande werknemers engagement en bij toekomstige werknemers profileer je je als aantrekkelijke werkgever. Gezien sollicitanten tegenwoordig echt een klik moeten hebben met de bedrijfscultuur alvorens ze ingaan op je aanbod, kan je maar beter je bedrijfscultuur in de verf zetten en het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor je toekomstige werknemer. Hierbij zijn consistentie en herkenbaarheid key. Maar hoe doe je dat nu zonder hier bergen geld aan te besteden. In deze blog geef ik je een aantal tips waarmee je budgetvriendelijk je employer branding kan gaan boosten.
Zorg dat je employer branding boodschap consistent is zowel op offline als online kanalen. Ga na wat jouw organisatie zo uniek maakt en wat jouw employer value propositie is. Dit laatste verwijst naar de core voordelen van je bedrijf. Zie het als een belofte tussen een werkgever en een potentiële werknemer. Wat maakt het nu zo aantrekkelijk om bij jou te werken? Wat kan je bedrijf en je bedrijfscultuur hen bieden in ruil voor hun talent, skills en ervaring? Een uitdagende job en een marktconform loon zijn al lang niet meer genoeg. Je zal dus dieper moeten graven om een boodschap te vinden die kandidaten zal overtuigen om bij jou aan de slag te gaan. Denk na over de kernwaarden en over de missie en visie van jouw bedrijf.
Giet deze 2 samen om te komen tot de identiteit van jouw bedrijf. Eenmaal je hier uit bent kan je beginnen nadenken hoe je deze boodschap naar de buitenwereld toe het best kan overbrengen.
Zorg ervoor dat je bedrijfsprofiel en sociale media up to date zijn en een positieve uitstraling hebben. Plaats regelmatig content die je bedrijfscultuur en waarden weerspiegelen. Een ”over ons” of een “werken bij” pagina op je jobsite is een heel belangrijke eerste stap hierin. Hier kan je het werkgeversmerk duidelijk laten zien. Daarnaast is sociale media een uitgelezen kanaal om op een speelse manier te tonen wie je bent als werkgever en wat mensen kunnen verwachten als ze bij jou in het team terechtkomen. Uit onderzoek is wereldwijd gebleken dat vandaag heel wat mensen werk vinden via sociale media. Het helpt je bij het aantrekken van potentiële werkkrachten en het maakt je meer betrouwbaar voor potentiële klanten. Laat op sociale media de cultuur en de werkplek zien om zo een kijkje binnen het bedrijf te geven aan toekomstige werknemers. Wanneer je de voordelen en de extra’s van het bedrijf in de verf zet, kan dit de beslissing van een potentiële kandidaat op een positieve manier beïnvloeden.
Dit brengt ons naadloos bij het derde item. Wanneer werknemers zelf content plaatsen op sociale media over het bedrijf, komt het nog meer geloofwaardig over. Een toekomstige werknemer wilt namelijk de menselijke kant van het bedrijf zien. Er is geen betere manier om dat te demonstreren dan door plezier en successen te delen. Moedig medewerkers aan om positieve berichten over het bedrijf te delen op hun persoonlijke sociale media. Dit verhoogt de authenticiteit van je employer branding. Het is fijn als collega’s hun verhaal willen delen op je website, maar het is nog beter als ze dat daarbuiten ook doen. Uiteraard impliceert dit dat je intern ook goed voor je werknemers zorgt waardoor ze zelf ook een positief beeld over het bedrijf naar buiten willen brengen. Een tevreden werknemer zet zich in voor je bedrijf en trekt zelf graag nieuwe werknemers aan. Ze staan als geen ander achter de waarden en normen die je als bedrijf wilt representeren en geven ze zelfs mee vorm. Een goede employer branding correleert rechtstreeks met hoge employee satisfaction. Zorg er dus voor dat je werknemers zich gehoord en gezien voelen. Geef de ruimte om persoonlijke doelen op te stellen. Ook het laten zien van ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf draagt bij aan een goede employer branding.
Binnen je bedrijf ben je vaak op zoek naar verschillende profielen met een verschillende maturiteit uit verschillende bevolkingslagen. Maar hoe bereik je al deze verschillende doelgroepen met dezelfde boodschap? Dat is 1 van de struikelblokken waar je tegenaan loopt bij het opmaken van je employer branding. Hoe zorg je ervoor dat een student recht van de schoolbanken en een meer matuur profiel beide worden aangetrokken door dezelfde boodschap en waarbij je als bedrijf je identiteit niet verliest? Zorg ervoor dat de communicatiemiddelen passen bij je doelgroep. Een jongere doelgroep zal zich door andere content aangesproken voelen dan een oudere doelgroep. Waar de ene liever een geschreven bedrijfsprofiel leest, zal de ander zich meer aangesproken voelen door animaties en video’s. In beide gevallen kan je dezelfde boodschap overbrengen door een verschillend medium.
Zorg er daarnaast voor dat de interne boodschap overeenkomt met de externe boodschap zodat zowel medewerkers als buitenstaanders een vergelijkbaar zicht hebben op de organisatie. Vaak wordt gedacht dat employer branding draait om externe communicatie met de boodschap dat een organisatie een goede potentiële werkgever is. Maar in werkelijkheid gaat het vooral om een goede werkgever zijn voor huidige en toekomstige werknemers. Als je medewerkers negatief zijn over je organisatie dan doet dat afbreuk aan je employer branding. Je employee branding is dus minstens even belangrijk en is onlosmakelijk verbonden met je employer branding.
Het aanbieden van stages kan een positieve indruk laten bij potentiële toekomstige werknemers. Bouw relaties op met educatieve instellingen en betrek studenten bij bedrijfsprojecten en stages. Op deze manier word je ook al meer toegankelijk voor de jongere generatie en breng je naar de buitenwereld in het algemeen het beeld naar buiten van een bedrijf dat openstaat voor innovatie en starters de kans wil geven om door te stromen in de bedrijfswereld. In mijn vorige blog: “Stagiaires de werkkrachten van morgen” kan je de voordelen lezen van het aanbieden van stages. Post daarnaast je vacatures via hogeschool-of universiteit kanalen. Zo verwerft je bedrijf reeds naambekendheid bij starters.
Hoe meer mensen je kan bereiken hoe beter. Ga dus na welke onderwerpen in jouw sector trending zijn, verdiep je erin en deel deze kennis met je netwerk. Start een bedrijfsblog waarin je relevante onderwerpen behandelt die verband houden met je branche, bedrijfscultuur en waarden. Hiermee toon je aan je omgeving dat je interesse hebt voor de sector die je representeert. Wissel ludieke en serieuze topics af waarmee je de aandacht van de lezer kan houden.
Organiseer daarnaast events en webinars. Dit is de uitgelezen manier om interactief je doelpubliek te bereiken en dit geeft direct het gevoel dat je bedrijf houdt van een persoonlijke aanpak. Geef ook zeker op de events en gedurende webinars uniform je employer branding weer.
Minimaliseer het belang van employer branding dus niet langer en ga vandaag nog aan de slag met deze 6 simpele stappen om je employer branding te boosten.
EasyToRecruit biedt zowel een interne als een externe jobsite. Deze kunnen uiteraard volledig op elkaar afgestemd worden om zo je branding zowel intern als extern af te stemmen en ook je interne mobiliteit te beheren.
Ontdek je graag de werking van onze ATS? Vraag dan hier je demo aan.
Werkzaam als account manager bij HR-technologies. Colette heeft voornamelijk een achtergrond in HR. Zij is binnen de rekruteringssector opgeklommen van junior recruiter, naar senior recruiter, naar office manager om vervolgens verantwoordelijke te worden van een rekruteringsafdeling. Deze HR- ervaring heeft zij nu meegenomen in de sales. Zij heeft aan de andere kant van de tafel gezeten en biedt ons heel wat inzicht in waar een recruiter naar op zoek gaat in een tool om het rekruteringsproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
We vertellen je vrijblijvend graag meer bij een demo van EasyToRecruit.
Because we make it EasyToRecruit!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes.